Вести

Зошто треба да тестираме антибиотици во млекото?

Многу луѓе денес се загрижени за употребата на антибиотици во добитокот и снабдувањето со храна.Важно е да знаете дека млекарите многу се грижат да се осигураат дека вашето млеко е безбедно и без антибиотици.Но, исто како и луѓето, кравите понекогаш се разболуваат и имаат потреба од лекови.Антибиотиците се користат на многу фарми за лекување на инфекции кога кравата добива инфекција и има потреба од антибиотици, ветеринарот го пропишува вистинскиот лек за видот на проблемот што го има кравата.Потоа, антибиотиците и се даваат на кравата само онолку колку што е потребно за да биде подобра.Кравите под антибиотски третман за инфекции може да имаат остатоци од антибиотици во нивното млеко

вести4

Пристапот кон контролата на остатоците од антибиотици во млекото е повеќеслоен.Примарната контрола е на фарма и започнува со правилно препишување и администрација на антибиотиците и внимателно почитување на периодите на одвикнување.Накратко, производителите на млеко мора да се погрижат млекото од животни под третман или во периодот на одвикнување да не влезе во синџирот на исхрана.Примарните контроли се надополнети со тестирање на млекото за антибиотици, преземени од бизнисите со храна на различни точки во синџирот на снабдување, вклучително и на фарма.

Цистерната со млеко се тестираат за присуство на вообичаени остатоци од антибиотици.Поточно, млекото се испумпува од резервоарот на фармата во багажникот на цистерната за испорака до фабриката за преработка.Возачот на камион-цистерна зема примерок од млекото на секоја фарма пред млекото да се пумпа во камионот.Пред да може млекото да се истовари во фабриката за преработка, секое оптоварување се тестира за остатоци од антибиотици.Ако млекото не покажува докази за антибиотици, тоа се пумпа во резервоарите за чување на фабриката за понатамошна обработка.Ако млекото не го помине антибиотското тестирање, целото товарно млеко од камионот се фрла и примероците на фармата се тестираат за да се најде изворот на остатоците од антибиотици.Против фармата се преземаат регулаторни мерки со позитивниот антибиотски тест.

вести3

Ние, во Квинбон, сме свесни за овие грижи и нашата мисија е да ја подобриме безбедноста на храната со скрининг решенија за откривање на антибиотици во млечните и прехранбените индустрии.Ние нудиме еден од најширокиот опсег на тестови за откривање на голем број антибиотици кои се користат во земјоделско-прехранбената индустрија.


Време на објавување: 06-02-2021 година